Maliny sú ovocím bohatým na vitamíny, najmä vitamín C, B, antioxidanty, mangán železo, kyselinu listovú, elagovú a vlákninu - teda ich konzumácia nám môže priniesť veľa zdravotných výhod. Zdravotné benefity malín zahŕňajú ich schopnosť pomáhať pri strate hmotnosti, zlepšovaní zdravia pokožky a posilňovaní imunitného systému a mnoho ďalších. Navyše maliny možno jesť rôznymi spôsobmi od surových, cez koláče, drene, zmrzliny až po drinky, pričom nimi nielen ulahodíte svojim chuťovým pohárikom, ale taktiež pomôžete svojmu zdraviu.
Maliny a chudnutie
Maliny majú vysoký obsah vlákniny a mangánu, čím napomáhajú pri chudnutí. Vláknina spomaľuje tráviaci proces, čím sa človek cíti dlhšie najedený a stopový minerálny prvok mangán zase udržuje vysoký metabolizmus, čím sa tuky spaľujú rýchlejšie. Ak teda hľadáte lahodný a účinný spôsob, ako schudnúť, maliny môžu byť najlepšou prírodnou voľbou.
Maliny a vrásky
Maliny pomáhajú chrániť pokožku pred škodlivými slnečnými lúčmi a tým pôsobia ako zázračný liek na vrásky. Antioxidačné účinky vitamínu C zase pomáhajú zmierniť pigmentové a starecké škvrny.
Maliny a degenerácia makuly
Ak trpíte degeneráciou makuly, tak maliny sú vynikajúcim prírodným prostriedkom na jej odstránenie, či zmiernenie. Degenerácia makuly je s vekom súvisiaci zdravotný problém ovplyvňujúci zrak. Vedie k strate videnia v strede zorného poľa v dôsledku poškodenia sietnice.
Maliny a zdravé tkanivá a krvné cievy
Vitamín C obsiahnutý v malinách pomáha obnovovaniu kožných tkanív, regenerovať bunky kože, kostí, väziva a krvných ciev.
Maliny a pamäť
Konzumácia malín zabraňuje poškodeniu mozgu a strate pamäti spojenému so starnutím. Zároveň odvracajú choroby a ďalšie príznaky staroby tým , že znižujú stres prostredníctvom antioxidantov.
Maliny a imunitný systém
Maliny sú bohaté na antioxidanty, fytonutrienty a vitamín C. Tieto prvky podporujú a zdokonaľujú imunitný systém, čím telu pomáhajú v boji proti infekciám.
Maliny a zdravie srdca
Obsah draslíka v malinách pomáha regulovať tep srdca a krvný tlak. Maliny sú tiež výborným zdrojom minerálov ako je mangán, meď a železo, ktoré sú potrebné pri produkcii červených krviniek.
Maliny a diabetici
Tým, že maliny obsahujú veľa vlákniny a majú nízky glykemický index, stáva sa z nich vhodné maškrtenie aj pre diabetikov a každého, kto si potrebuje sledovať hladinu cukru v krvi.
Na záver
Liečivé sú nielen červené plody malín, ale aj listy kra, kde rastú. Výluh z nich môžete použiť pri zápaloch ústnej dutiny na kloktanie alebo na potretie pokožky pri chronických ochoreniach kože.
Pri kúpe, či nazbieraní malín majte na pamäti, že tieto plody veľmi rýchlo podliehajú skaze – plesnivejú a možno ich skladovať najviac 1 deň.