Nedávno sme vám sľúbili, že vám prinesieme ďalšie návody, ako inak okrem šípkového čaju, môžete využiť tieto malé, zdravé, červené plody. Pripravte si vynikajúci šípkový džem a sirup. :)
Šípkový džem:
Budeme potrebovať:
- 1kg pekných, nepoškodených šípok,
- 600g kryštálového cukru,
- vodu.
Čerstvé nazbierané šípky najprv rozkrojte na polovičky, dôkladne očistite, vyškrabte stredy a premyte v niekoľkých vodách, aby voda bola úplne čistá. Potom ich preložte do hrnca, podlejte trochou vody a začnite variť. Počas varenia ich podľa potreby podlievajte. Varte ich približne hodinu, dovtedy, pokým nezmäknú. Keď vám vznikne hmota, nechajte ju vychladnúť, a potom ju prepasírujte, aby ste sa zbavili nepotrebných šupiek, a aby vám vznikol hladký pretlak. Takúto hmotu priveďte opäť do varu a pridajte cukor. Hmotu varte za občasného miešania, pokým nezačne hustnúť. Džem varte až dovtedy, pokiaľ nedosiahnete potrebnú hustotu. Takto uvarený džem dajte do predhriatych fliaš, poriadne fľaše uzatvorte a prevráťte hore dnom a nechajte džem vychladnúť.
Šípkový sirup:
Čo budeme porebovať?
- 1 kg zrelých, pekných šípok,
- 2l vody,
- 1,5 kg kryštálového cukru.
Tvorba šípkového sirupu je veľmi jednoduchá. Stačí, ak zrelé šípky prekrojíte alebo rozpučíte a zalejete vodou. Takúto zmes varte pomaly, približne 10 minút a priveďte do varu. Odvar preceďte cez husté sitko. Neskôr pripravený odvar preceďte aj cez plátno alebo husto utkanú látku tak, aby v zmesi neostali žiadne chĺpky, ktoré by vás mohli pri konzumácií dráždiť. Po precedení čistú šťavu priveďte opäť do varu a pridajte cukor, ktorý nechajte rozpustiť, a tiež prevrieť. Uvarený hotový sirup nalievajte do pripravených fliaš ešte za horúca. Fľaše nezabudnite dobre uzatvoriť.