Magazín
Autor Roman, článok bol vložený dňa 11.12.2019 a obsahuje 0 komentárov
Upečte si chutný, zdravý, domáci celozrnný špaldový chlebík – jednoducho doma v rúre. Bleskový recept...
Čo budete potrebovať:
- 300 gramov špaldovej celozrnnej múky,
- 5 gramov čerstvého droždia,
- 15 gramov masla,
- za hrsť tekvicových a slnečnicových jadierok,
- a 1 kávovú lyžičku soli.
Príprava cesta – postup je veľmi jednoduchý a chlebové cesto si pripravíte v 3 krokoch.
1. Najprv si pripravte droždie
Droždie pomrvte čistými prstami a vložte ho na 5 minút do 50 ml vlažnej vody.
2. Medzitým si namiešajte zmes múky
Špaldovú celozrnnú múku zmiešajte so soľou, tekvicovými a slnečnicovými jadierkami. Pridajte maslo a 150 ml vlažnej vody a dôkladne premiešajte.
3. Pridajte droždie a cesto vymieste
Do pripravenej zmesi múky primiešajte droždie, vyklopte zmes na pomúčenú dosku a dôkladne vymieste. Správne vymiesené cesto sa už toľko nelepí a má správnu konzistenciu.
Body 1 + 2 + 3 by vám dohromady nemali zabrať viac, ako 20 minút.
Teraz musí cesto vykysnúť
Dajte cesto do misky, prikryte ho a nechajte na teplom mieste pekne kysnúť jednu hodinu. Po uplynutí hodiny cesto znova vyklopte na dosku a ešte raz ho poriadne premieste.
Napokon ho pomúčenými rukami vytvarujte do tvaru bochníka a nechajte ho ešte raz jednu hodinu kysnúť v miske – prikryté a na teplom mieste.
Medzitým si môžete prečítať ďalšie zaujímavé recepty na PoctivePotraviny.sk :) ale hlavne nezabudnite zapnúť rúru a vyhriať ju na pečenie chleba.
A prichádza na rad pečenie chleba
Ak pečiete v klasickej "normálnej" rúre, zohrejte ju na 200°C a na dno rúry položte ohňovzdornú nádobu s vodou.
Ak pečiete v teplovzdušnej rúre, stačí zohriať na 180°C a zrejme sa zaobídete bez nádoby s vodou.
Tesne pred pečením natrite bochník vodou. Umiestnite ho do rúry na strednú priečku a pečte asi tri štvrte hodiny.
Dobrú chuť :)
Komentáre
Pridať komentár
Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa