Vyrobiť si vlastný, chutný, biely vŕzgajúci ovčí syr, za ktorý by sme v obchode dali veľa peňazí, môžeme aj sami. Na výrobu "bieleho zlata" potrebujeme čerstvé ovčie mlieko, syridlo, teplú vodu, tenký filter, plienky, štipku trpezlivosti a veľkú nádobu.
Aby ste mali syr čistý, poriadne poumývajte kaďu - nádobu na výrobu syra. Cez vyumývanú kaďu preložte plienky a filter (ak nemáte filter postačí viac plienok) a prelejte mlieko. Primiešajte trošku syridla (na 100 litrov jeden štamprlík. Neprežeňte to, aby ste nemali horký syr ;) ). Kilo syra vznikne z približne 5-tich litrov mlieka.
Počkajte približne 40 minút, kým sa syr v kadi vyzráža. Premiešajte a dolejte trochu teplej vody (aby v kadi vystúpila srvátka hore). Po pár minútach, znovu premiešajte, ponorte do kadi plienku a pomaly do nej pozhŕňajte kusy syra na spodku kade. Plienku zviažte a zaveste na hák. Z plienky vám stečie srvátka, ktorá je vhodná ako krmivo pre prasce. Po tom, ako syr "stečie", vyberte ho z plienky a uložte na policu. Tu ho nechajte "dozrieť" dva dni. Potom je syr pripravený na konzumáciu.
Nie každý má možnosť dostať sa k čerstvému ovčiemu mlieku aby si syr vyrobil sám. Túto pochúťku si však môžeme zakúpiť u lokálneho farmára, ktorý nám ponúka kvalitné, tradičné slovenské mliečne výrobky.
Cena tradičného domáceho syru zo salaša je približne 6€/kg, cena údeného sa pohybuje na úrovni 7€/kg.