Každý slovenský kraj si dodnes ctí svoje tradičné jedlá, medzi ktorými nechýbali ani doma pečené koláče. Recepty na tradičné koláče sa prenášali z generácie na generáciu. Vďaka tomu aj dnes vieme, aké dobroty piekli šikovné gazdinky pred 100 rokmi...
Absolútnou slovenskou klasikou sú makové, tvarohové, jablkové a slivkové koláče. Piekli sa pri rôznych slávnostných príležitostiach a kedysi nesmeli chýbať na žiadnej svadbe. Na Štedrý deň nesmel chýbať na stole makový koláč pre šťastie. Upiecť chutný koláč nikdy nebolo jednoduché – ani pred 100 rokmi, ani dnes. Základom však sú len 3 veci: kvalitná múka, dobre vypracované koláčové cesto a riadne vyhriata rúra.
Recept na slovenský tradičný zavinutý koláč:
1. Priamo na čistú dosku kuchynského stola 7 x preosejeme 1 kg polohrubej múky, aby sa odvial múčny prach a koláč nebol mazľavý.
2. Do kôpky preosiatej múky prstami spravíme v strede kruh veľký asi ako tanier.
3. Do tohto múčneho kruhu dáme rozmrvenú kocku droždia, 3 žĺtky, 3 polievkové lyžice kryštálového cukru (kopcom), štipku soli. Začneme miesiť priamo na stole a pomaly pridávame mlieko (mlieka bude asi pol litra, prípadne keby bolo cesto príliš tuhé pridáme trošku viac).
4. Postupne pridávame aj 2 dcl oleja, aby bolo cesto vláčne.
5. Toto všetko veľmi dôkladne vymiesime, aby nebolo príliš riedke ani tuhé. Správne vymiesené cesto vydáva jemne praskavý zvuk a je aj na pohľad veľmi kvalitné. Miesenie rozhoduje o kvalite koláča.Toto tradičné cesto môžeme používať aj na buchty (s troškou citrónovej kôry).
6. Keď cesto vymiesime, rozdelíme ho na 4 diely. Každý diel vyvaľkáme, nie príliš na tenko.
7. Na každý zo 4 dielov dáme svoju obľúbenú plnku a zrolujeme ho. Ako plnku môžeme pomiešať mak alebo orechy s cukrom a len tak nasucho prestrieť na vyvaľkané cesto.
8. Všetky 4 zrolované diely pekne poukladané vedľa seba na jednom plechu necháme kysnúť, medzitým zapneme rúru na maximum aby sa poriadne vyhriala (každý koláč sa potom pečie rovnomerne). Keď rúru vyhrejeme slabo, koláče budú suché a nedopečené. V lete kysne cesto rýchlejšie, takže rúru zapíname skôr. Cesto by nemalo prekysnúť, čo hrozí najmä v lete.
9. Pred pečením koláče jemne popicháme po povrchu špáratkom a potrieme žĺtkom. Na namastenom plechu koláče vložíme do horúcej rúry a pozorujeme. Najprv by malo cesto trocha narásť, potom začne chytať farbu. Na tento okamih dávame pozor – akonáhle sa pečené koláče začnú sfarbovať, dávame pozor aby neprihoreli. Na záver koláče dopekáme pri miernom ohni, po vybratí z trúby ich ešte za horúca posypeme práškovým cukrom.
Suroviny: 1 kg polohrubej múky (7 x preosiatej), 3 žĺtky, 3 kopcovité lyžice kryštálového cukru, kocka droždia, asi pol litra mlieka, droždie, 2 dcl oleja, štipka soli, materiál do plnky (mleté orechy alebo mak s cukrom a pod.).
Dobrú chuť..!