Odkiaľ by ste si tipli, že pochádza špenát? Jeho „domovinou“ je Perzia, oblasť dnešného Iránu. Odtiaľ sa dostal do celého sveta. Cez Sýriu a Arábiu do severnej Afriky, do Číny bol privezený ako dar od nepálskeho kráľa a do Európy ho prvýkrát doniesli Mauri. Bolo to v 11. storočí v Španielsku, odkiaľ sa neskôr rozmohol do celej európy. V Anglicku bol nazývaný španielskou zeleninou, zrejme preto sa aj dnes volá špenát, z angličtiny spinach.
Ľahučký špenát
Z hľadiska jeho nutričnej hodnoty je odporúčaný pre ľudí, ktorí chcú schudnúť. Obsahuje totiž len 22 kalórií na 100 gramov, čo v praxi znamená skoro nič. Tých, ktorých však váha až tak nezaujíma by mohlo upútať, že v týchto 100g obsahuje napríklad celú dennú dávku kyseliny listovej – B9, ktorá chráni pred mŕtvicou a obnovuje regeneráciu buniek. Okrem toho v špenáte nájdeme antioxidačný luteín, ktorý chráni srdce a ďalej aj horčík a draslík, ktoré sú zodpovedné za zdravý krvný tlak. Okrem toho v ňom podľa štúdie zverejnenej v časopise Journal of nutrition bol nájdený aj karotenoid neoxantín, ktorý bojuje proti rakovine prostaty.
Plný železa?
Kedysi sa špenát považoval za železnú bombu. Bohužiaľ, celá táto informácia bola klamlivá. Vznikla z malej chybičky, kedy pri testoch zle zapísali desatinnú čiarku. A preto sa namiesto 3 mg na 100 gramov, dlhé roky uvádzalo 30mg. To ale neznamená, že by sme špenát mali prestať jesť. Aj tak je veľmi zdravý a v mnohom nám pomáha. Stimuluje pohyb čriev, čím nás prečisťuje, ochraňuje sietnicu a pomáha pri znižovaní cholesterolu, keďže proteíny v ňom obsiahnuté zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu a žlčových kyselín. Špenát zabraňuje určitým ochoreniam plodu.
Ako ho spracovať?
Vypestovať špenát si môžete aj doma, no treba sa mu venovať. Potrebuje často polievať a hnojiť, preto mnoho ľudí preferuje jeho kúpu v obchodoch. Väčšinou ho dostať čerstvý či mrazený. Najlepšie urobíte, ak si z neho spravíte šťavu, tak do tela dostanete najviac vitamínov. Zrieďte ju s vodou a po kúskoch pite. Ak ale máte doma mrazený špenát, dajte pozor, aby ste ho neprevarili. Ak bude v teple príliš dlho, tak stratí takmer všetko dobré, čo nám môže dať.
A čo vy, máte radi špenát? Alebo sa vám zhnusil, keď sa ho do vás snažila stará mama za každú cenu napchať?