Kedysi boli strukoviny hlavným zdrojom bielkovín v strave ľudí. Mäso bolo drahé, a teda ľudia museli bielkoviny získavať z iných zdrojov. Najvhodnejším zdrojom sú strukoviny. Okrem bielkovín, nášmu telu dodávajú množstvo rôznych vitamínov a látok potrebných pre telo. Fazuľa samotná obsahuje dôležité vitamíny pre naše zdravie, vlákninu a bielkoviny. Je zdrojom mangánu, vápnika, horčíka, železa, fosforu, medi a draslíka. Kontrolovať hladinu cukru v krvi dokáže vďaka nízkemu glykemickému indexu. Neobsahuje žiadny cholesterol a využíva sa ako prevencia proti nadváhe. Hrach pomáha znižovať krvný tlak, prospieva zraku a predchádza vzniku sivého zákalu, blahodárne pôsobí na vlasy, pokožku a nechty.
Fazuľa ako prevencia rakoviny
Fazuľa pomáha predchádzať rakovine hrubého čreva. Pomocou vlákniny, ktorú obsahuje, zabraňuje premene žlčových kyselín. Tie vytvárajú v hrubom čreve rakovinové bunky. Skracuje prechod týchto kyselín v hrubom čreve a teda znižuje ich kontakt so sliznicou. Vláknina na seba viaže karcinogény, ktoré sa neskôr vylúčia.
Fazuľa je zdrojom obživy probiotických baktérii, podporuje ich rozmnožovanie a rast. Probiotické baktérie odstraňujú aj zvyšné karcinogény v hrubom čreve.
Proti rakovine pôsobí aj vďaka kyseline listovej – stabilizuje DNA a predchádza mutáciám a fytátom, ktoré vychytávajú voľné radikály a sú silným antioxidantom.
Denné dávky
2 porcie fazule denne (jedna plechovka) obsahuje :
|
% z dennej dávky |
Vláknina |
80 |
Kyselina listová |
40 |
Draslík |
35 |
Horčík |
40 |
Vápnik |
20 |
Nebezpečenstvo
Fazuľa sa nikdy nesmie jesť surová alebo nedovarená. Obsahuje nebezpečnú toxickú bielkovinu. Tá sa varom stratí.
Využitie strukovín
Slováci využívajú strukoviny takmer všade. Robíme z nich kyslé aj slané polievky, placky, prívarky, vyprážané guľky, nátierky, pridávame ich do guľášu, plnky, pečené aj studené sladkosti, rizoto, šaláty alebo samostatne ako prílohy.
Ich miesto v našom jedálničku je nevyhnutné. Desiatky rôznych spôsobov využitia zabezpečujú, že si každý môžeme nájsť to, čo nám chutí a tak pomáhať svojmu telu získať veľa potrebných živín pre chod organizmu.