Dobošova torta je vynikajúcim dielom tradičného cukrárskeho umenia. Za posledné storočie vzniklo z pôvodného originálneho receptu nespočetne veľa variant. My sa ale teraz pozrieme na tradičnú Dobošovu tortu, tak ako ju piekli aj slovenské gazdinky a cukrárky v období ešte pred prvou svetovou vojnou.
Dobošova torta
Piškóta – suroviny: 12 bielkov, 21 dkg cukru, 12 žĺtkov, 17,5 dkg múky.
Piškóta – postup: vyšľaháme tuhý sneh z 12 bielkov. Po troške do neho zľahka zamiešame 21 dkg cukru, potom 12 žĺtkov a 17,5 dkg múky. Plechy na pečenie namastíme a zľahka, natenko posypeme múkou. Cesto naberáme lyžicou a roztierame po dne plechov (nožom alebo iným vhodným nástrojom) do čo najtenšej vrstvy. Pečieme na miernom ohni. Hotové pláty si pekne orežeme do rovnakého – napríklad tradičného kruhového, prípadne obdĺžnikového či štvorcového tvaru. Ako šablóna na orez poslúži menší plech, pokrievka z hrnca a pod. Z uvedených surovín vznikne cca 11 tenkých plátov tortovej piškóty.
Plnka – suroviny: 28 dkg cukru, vanilka, 28 dkg masla, 8 vajec, 6 tabličiek čokolády.
Plnka – postup: Do kotlíka alebo menšieho hrnca dáme 28 dkg cukru s vanilkou a 8 celých vajec, nádobu vložíme ho do vriacej vody, vyšľaháme ručnou drôtenou metličkou na šľahanie až do husta. Plnku necháme vychladnúť na tanieri. V inej nádobe rozmiešame 28 dkg masla so šiestimi tabličkami čokolády na varenie (ohriatej do zmäknutia, nie však horúcej) a primiešame to do plnky.
Jednotlivé tortové pláty natierame plnkou a ukladáme na seba, čím vznikne kompletná Dobošova torta. Vrchný plát polejeme karamelom (páleným cukrom).
Dobrú chuť..!