Kysnuté buchty patria medzi tradičné slovenské múčniky a koláče už odnepamäti. Pripraviť buchty nie je nič zložité. Základ ich prípravy je rovnaký a vo finále ich môžete naplniť plnkou, ktorú máte najradšej.
Čo potrebujeme?
Množstvá surovín, ktoré tu uvádzame sú orientačné. Môžete pridať viac, či menej niektorej zo surovín. Cesto počas spracovania sledujte a uvidíte, čo si vypýta.
500g polohrubej múky, štipku soli, 1 balíček vanilkového cukru (alebo 2 lyžičky domáceho vanilkového cukru), 50g práškového (alebo krupicového) cukru, 20g droždia, 250ml mlieka, 60g masla, 2ks žĺtka, trochu masla a trochu práškového cukru
Ako postupujeme?
- Najprv si pripravíme kvások. Do misy si dáme trochu múky, rozdrobené droždie, cukor a prilejeme trochu teplého mlieka (pozor, nesmie byť horúce, inak nám kvások nenapučí). zakryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto asi na 10 minút. Ak nám droždie správne napučí, na jeho povrchu sa objavia bubliny, ktoré prezradia, že kvasinky pracujú, ako majú.
- Potom prisypeme zvyšok múky, vanilkový cukor, soľ, žĺtky, roztopené maslo.
- Vypracujeme mäkké cesto. Ak je to potrebné, môžeme pridať viac teplého mlieka alebo múky. Cesto má byť hladké a oddeľovať sa od misy.
- Cesto odložíme na teplé miesto vykysnúť (cca 50 minút).
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 1cm a nakrájame ho na štvorce s veľkosťou asi 8x8cm.
- Štvorce naplníme plnkou a pomúčenými prstami ich uzavrieme.
- Na plech na pečenie si nalejeme trochu oleja. Buchty v oleji pomáčame a poukladáme ich. Necháme ich ešte asi 20 minút kysnúť a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180-200˚C do zlatohneda.
Čím naplniť?
Maková plnka: trochu mlieka povaríme s cukrom, pridáme pomletý mak, premiešame a trochu povaríme. Plnka by mala byť hustejšia tak, aby sme lyžicou mohli ukladať rovnaké kúsky na cesto.
Orechová plnka: pri jej príprave postupujeme rovnako, ako pri makovej plnke, akurát pridáme menej mlieka.
Tvarohová plnka: čerstvý hrudkový tvaroh zmiešame s hrozienkami, jedným žĺtkom (môžeme dať aj celé vajce), škoricovým cukrom a podľa chuti môžeme ešte docukrovať.
Niekoľko rád na záver
- Vyberajte vždy čerstvé vajíčka, najlepšie domáce.
- Droždie kupujte čerstvé a neuspokojte sa s kockou, ktorá je ešte stále v záruke, pretože kvasinky môžu byť oslabené a cesto by nemuselo vykysnúť dostatočne. Droždie pri prelomení nesmie byť mazľavé a nemá obsahovať žiadne tekutiny. Aj farba má byť rovnomerná, pretože tmavé, či svetlé škvrny sú príznakom neželanej biologickej aktivity.
- Múku pri použití preosejte cez sitko a uprednostnite takú, ktorá je určená na jemné múčniky.
- Rúru pri pečení zbytočne neotvárajte.
Dobrú chuť! :)
Prečítajte si tiež:
https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/3-tipy-na-tradicne-pochutiny
https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/slovenske-tradicne-kolace
Zdroj obrázka:
http://www.tradicnirecepty.cz/