Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tradičné kysnuté buchty ako od babičky

rss

Kysnuté buchty patria medzi tradičné slovenské múčniky a koláče už odnepamäti. Pripraviť buchty nie je nič zložité. Základ ich prípravy je rovnaký a vo finále ich môžete naplniť plnkou, ktorú máte najradšej.

Čo potrebujeme?

Množstvá surovín, ktoré tu uvádzame sú orientačné. Môžete pridať viac, či menej niektorej zo surovín. Cesto počas spracovania sledujte a uvidíte, čo si vypýta.

500g polohrubej múky, štipku soli, 1 balíček vanilkového cukru (alebo 2 lyžičky domáceho vanilkového cukru), 50g práškového (alebo krupicového) cukru, 20g droždia, 250ml mlieka, 60g masla, 2ks žĺtka, trochu masla a trochu práškového cukru

Ako postupujeme?

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do misy si dáme trochu múky, rozdrobené droždie, cukor a prilejeme trochu teplého mlieka (pozor, nesmie byť horúce, inak nám kvások nenapučí). zakryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto asi na 10 minút. Ak nám droždie správne napučí, na jeho povrchu sa objavia bubliny, ktoré prezradia, že kvasinky pracujú, ako majú.
  2. Potom prisypeme zvyšok múky, vanilkový cukor, soľ, žĺtky, roztopené maslo.
  3. Vypracujeme mäkké cesto. Ak je to potrebné, môžeme pridať viac teplého mlieka alebo múky. Cesto má byť hladké a oddeľovať sa od misy.
  4. Cesto odložíme na teplé miesto vykysnúť (cca 50 minút).
  5. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 1cm a nakrájame ho na štvorce s veľkosťou asi 8x8cm.
  6. Štvorce naplníme plnkou a pomúčenými prstami ich uzavrieme.
  7. Na plech na pečenie si nalejeme trochu oleja. Buchty v oleji pomáčame a poukladáme ich. Necháme ich ešte asi 20 minút kysnúť a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180-200˚C do zlatohneda.

Čím naplniť?

Maková plnka: trochu mlieka povaríme s cukrom, pridáme pomletý mak, premiešame a trochu povaríme. Plnka by mala byť hustejšia tak, aby sme lyžicou mohli ukladať rovnaké kúsky na cesto.

Orechová plnka: pri jej príprave postupujeme rovnako, ako pri makovej plnke, akurát pridáme menej mlieka.

Tvarohová plnka: čerstvý hrudkový tvaroh zmiešame s hrozienkami, jedným žĺtkom (môžeme dať aj celé vajce), škoricovým cukrom a podľa chuti môžeme ešte docukrovať.

Niekoľko rád na záver

  • Vyberajte vždy čerstvé vajíčka, najlepšie domáce.
  • Droždie kupujte čerstvé a neuspokojte sa s kockou, ktorá je ešte stále v záruke, pretože kvasinky môžu byť oslabené a cesto by nemuselo vykysnúť dostatočne. Droždie pri prelomení nesmie byť mazľavé a nemá obsahovať žiadne tekutiny. Aj farba má byť rovnomerná, pretože tmavé, či svetlé škvrny sú príznakom neželanej biologickej aktivity.
  • Múku pri použití preosejte cez sitko a uprednostnite takú, ktorá je určená na jemné múčniky.
  • Rúru pri pečení zbytočne neotvárajte.

Dobrú chuť! :)

Prečítajte si tiež:

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/3-tipy-na-tradicne-pochutiny

https://www.poctivepotraviny.sk/magazin/clanok/slovenske-tradicne-kolace

Zdroj obrázka:

http://www.tradicnirecepty.cz/

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz