Doprajte si Štedrý večer s kvalitnými dobrotami za málo peňazí. Nasledovné tri recepty vám pomôžu na štedrovečernej hostine nielen poriadne ušetriť, ale sú vhodné aj pre menej skúsených kuchárov.
Lacná, ale dobrá štedrovečerná kapustnica
Nakrájame zemiaky na malé kocky. Spolu s kyslou kapustou a neošúpanou cibuľou uvaríme do mäkka. Na panvicu dáme preosiatu hladkú múku, nasucho ju popražíme a pridáme olej. Chvíľu miešame a na záver pridáme mletú červenú papriku. Primiešame a vylejeme do vriacej kapustnice. Ešte posolíme. Správna kapustnica má byť zahustená. Je výborná.
Hlavný chod: zemiaková kaša s rybou
Ďalej uvaríme zemiakovú kašu a upečieme rybu. Podávame s čalamádou. Do zemiakovej kaše dáme len maslo a soľ. Na záver zemiakovú kašu pokvapkáme výpekom z ryby.
Zlatým klincom hostiny je jednoduchý zákusok
Najprv zapneme rúru, aby sa vyhriala. Potom 7 x preosejeme sedem kopcovito naložených lyžíc polohrubej múky, na tanier pripravíme 7 kopcovito naložených lyžíc kryštálového cukru a vyšľaháme 7 celých vajec (najlepšie domácich) v šľahači. Najprv bez cukru, až keď vajcová hmota zhustne pridáme kryštálový cukor a šľaháme až do úplného zhustnutia. Vzniknuté piškótové cesto potom opatrne drôtenou metličkou premiešame a upečieme. Upečenú piškótu potrieme na plechu jahodovým lekvárom a naň vyšľaháme 2 šľahačky, alebo 25 dkg surových na jemno nastrúhaných jabĺk spolu s 2 bielkami a 35 dkg práškového cukru. Šľaháme dlho, až kým hmota riadne nezhustne. Dáme na lekvárom potretú piškótu namiesto šľahačky.