Ochutený medom, cukrom, citrónom, či aromatizovaný ovocím. Horúci alebo vlažný, vždy osvieži a „nakopne“. Vychutnať si ho vieme snáď všetci. Čo však nevieme, sú jeho účinky na náš organizmus. Zelený čaj nie len zaženie smäd a dodá energiu, no aj detoxikuje a čistí rôzne orgány.
Výroba zeleného čaju
Domovom zeleného čaju je Ázia, konkrétne Čína a Japonsko. Pre Číňanov a Japoncov je zelený čaj tak typickým nápojom, ako pre Čechov pivo. Z týchto oblastí pochádza aj ten najlepší a najkvalitnejší zelený čaj, ktorý by sme mohli označiť aj ako „pravý a pôvodný“. Čierny čaj totiž existuje len tri storočia. Rozdiel medzi nimi je, že aj keď obidva pochádzajú z čajovníku čínskeho, zelený čaj je pripravovaný z nezoxidovaných lístkov. Čo najrýchlejšie po odtrhnutí, ešte predtým ako začnú lístky vädnúť, sú vystavené vysokým teplotám, vďaka čomu nezoxidujú a zachovajú si všetky látky.
Bohatý na antioxidanty
Keďže lístky nestihnú zoxidovať, je zelený čaj účinnejší ako čierny. Zachováva si vyšší obsah trieslovín aj aromatických látok. Navyše, keďže lístky nestihli zvädnúť, ostal v nich aj chlorofyl, vďaka čomu je zelený čaj skutočne zelený. Zo všetkých druhov čajov je najbohatší na antioxidanty, vďaka čomu čistí organizmus. Telo zbavuje nadbytočných tekutín a prečisťuje močové cesty. Antioxidanty zneškodňujú aj kyslíkové radikály, čím sa znižuje poškodzovanie buniek spôsobené oxidáciou.
Chudnutie s čajom?
Zelený čaj sa často spomína aj v súvislosti s chudnutím. Ako to teda v skutočnosti je? Odpoveď sme našli vo vyjadrení Jiřího Richtera, someliéra Ahmad Tea London, ktorý v rozhovore pre lidovky.cz povedal: „Tým, že kofeín, ktorý obsahuje teín (kofeín a teín sú v podstate tie isté látky, názov teín sa ale používa v súvislosti s čajom; pozn. red.), stresuje telo pôsobením na jeho nervový systém, dochádza k zvýšeniu metabolizmu a odbúravaniu tukov, kvôli čomu sa kofeín často propaguje. Takže áno, pitie správne pripraveného čaju vám môže zlepšiť a zefektívniť fungovanie metabolismu.“
Na lepšie kosti, proti smädu a poteniu!
Skutočne teda na chudnutie pôsobí. Dokonca obsahuje viac kofeínu, ako káva. Pozor si ale treba dať na množstvo, ktoré vypijete. Ak by ste totiž celé dni pili len zelený čaj, mohli by ste si privodiť ťažkosti súvisiace hlavne s pečeňou, no aj inými časťami tela. Musíte si preto odsledovať, aké množstvo je pre vás ideálne. Pravidelné pitie čaju vám však okrem už spomenutého pomáha znížiť riziko ochorenia na rakovinu kože, pŕs, pľúc a hrubého čreva. Vysoký obsah fluoridu má vplyv na lepšie zuby a kosti a okrem toho zelený čaj zabraňuje poteniu. Navyše, je výborný od smädu!
Aký čaj piť?
Skutočný kvalitný zelený čaj bohužiaľ nie je ten, ktorý väčšinou pijeme. Sáčkové čaje totiž obsahujú čajové lístky, ktoré mnoho krát presahujú povolený limit pesticídov (české video z testu zelených sáčkových čajov si môžete pozrieť tu). Okrem toho mnohé obsahujú aj polycyklické aromatické uhľovodíky, čo sú karcinogénne látky, ktoré nepriaznivo pôsobia na dýchací a imunitný systém, reprodukciu, kožu či krvotvorbu. Nie je teda zelený čaj, ako zelený čaj. Kvalitný sypaný čaj nie je to isté ako sáčkový, nenájdete v ňom žiadne tvrdé zdrevnatené časti čajovníku či napríklad spomínané škodlivé látky. Poctivo si teda vyberajte, aký čaj si doma pripravíte. Miesto zdravia si naopak môžete privodiť chorobu.
Ako čaj pripravovať?
Sypaný zelený čaj by sa mal zalievať vodou medzi 70 – 90°C, záleží na druhu čaju. Jedna dávka by mala obsahovať od 2 do 4 gramov zmesi a zaliať sa môže až trikrát. Lúhovať by sa mal 3 až 5 minút. Zelený čaj sa neodporúča piť malým deťom, vzhľadom na to, že obsahuje mnoho kofeínu, čo by na deti nemuselo pôsobiť práve najlepšie. Môžete ich však použiť ako medicínsky prípravok. Vzhľadom na jeho protizápalové účinky sa v silnejšom odvare môžu oplachovať rany. Okrem toho zabraňuje vzniku plesní (možno v ňom močiť nohy) a pri oplachovaní vyčistí aj pleť.
Ak si chcete čaj vylepšiť či ozvláštniť, oslaďte si ho nejakou dobrou ovocnou marmeládou. Otvoria sa vám chute, aké ste pri čaji ešte nezažili.