Ako na to?
Pri výrobe bryndze pridáme syridlo do sladkého ovčieho mlieka. Túto zmes necháme zaschnúť, kým nám nevznikne hrudkový syr. V syrárskych vaniach v bryndziarni ho necháme vyzrieť. Vytlačíme prebytočnú srvátku, rozdrvíme ju, posolíme a rozotrieme na valcoch. Týmto postupom nám vznikne bryndza.
Žinčica
Do plátenných šatiek na salaši zachytíme syr. Zvyšnú tekutinu necháme povariť, kým sa na vrchu nevytvorí zrazenina. Do drevených nádob ju povyberáme s drevenou vareškou. Práve sme si nazbierali sladkú žinčicu. Veľmi obľúbená je aj kyslá žinčica, ktorú dostaneme, pokiaľ sladkú necháme skysnúť.
Jemnejšia bryndza
Pokiaľ sa vám zdá chuť bryndze príliš rázna, môžete ju zjemniť. Stačí povariť bryndzu so smotanou, kým sa nerozpustí. Jej chuť tak nadobudne oveľa jemnejšiu chuť. Pri bryndzových haluškách sa chuť zjemní roztopením priamo na haluškách.
Pravá Slovenská bryndza
Slovenská republika má vlastnú ochrannú známku na výrobu bryndze.
Pravú bryndzu dostaneme kúpiť na salašoch. Vyrába sa z ovčieho syra. V obchodných centrách je bryndza vyrábaná zmiešaním s kravským mliekom, nie čisto ovčím. Podiel ovčieho mlieka však musí byť vyšší ako 50% sušiny.
Rôzne názvy bryndze
Zloženie bryndze môžeme z časti odhaliť už podľa jej názvu. Donedávna sme na pultoch mohli nájsť ovčiu bryndzu – vyrobenú čisto z ovčieho syra, letnú bryndzu – vyrobenú z ovčieho a kravského syra a zimnú bryndzu – vyrobenú zo zmesi skladovaného ovčieho a kravského syra.
V súčasnosti sa môžeme stretnúť s názvami ovčia bryndza a bryndza – vyrobená zo zmesi ovčieho a kravského mlieka. Pri názve „bryndza“ si treba dôkladnejšie prečítať zloženie, aby sme zistili, či bola vyrobená z ovčieho hrudkového syra alebo zo skladovaného syra. Podiel ovčieho syra oproti kravskému musí byť zachovaný vo viac ako 50% hmotnosti.
V obchode sa môžeme stretnúť aj s „termizovanou“ bryndzou. Táto bryndza prešla tepelnou úpravou – termizáciou. Jej možná doba uskladnenia sa tým predĺžila.
Špeciality z bryndze
Pokiaľ si radi pochutnávate na špecialitách, ale súčasne zbožňujete tradičnú slovenskú kuchyňu, existuje kompromis. Je ním bryndza s lososom. 50g. lososa najemno posekajte a zmiešajte so 150g. bryndze. Primiešajte trochu smotany. Natrieme na chlebíky alebo toasty a zdobíme podľa chuti – paradajky, pažítka, jarná cibuľka...
Pre maškrtníkov a milovníkov slovenskej kuchyni poslúžia bryndzové múčniky. Výbornú chuť mali domáce pagáče, kde miesto oškvarkov sme dali bryndzu so smotanou.
Blahodárne účinky bryndze
Bryndza je ospevovaná aj lekármi a odborníkmi. Znižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi, čo potvrdili aj klinické testy.
Upraviť krvný tlak o 20-30% môžete tiež vďaka bryndzi. Znižuje totiž krvný tlak.
Probiotickou bombou môžeme nazvať pravú, nepasterizovanú ovčiu bryndzu. Zažívacie problém vám upraví vďaka jednej miliarde priaznivých mliečnych baktérii v jednom grame bryndze.
Rednutie kostí bráni vďaka 3-násobne väčšiemu obsahu vápnika v ovčom mlieku oproti kravskému a prostredníctvom mliečnych baktérii podporuje rýchlejšie vstrebávanie vápnika.