Podujatia
Celoslovenská súťaž vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera
podujatie vytvorené: 5.11.2014 / platné od-do: 15.11.2014 - 15.11.2014 / lokalita: Nemce
Popis
Celoslovenská súťaž vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera Nemce - 8. ročník
Na našom území kapustnicu varili už Kelti. Preto nie je pôvodnou slovenskou špecialitou ako napríklad bryndzové halušky.
Zachovalo sa viacero pôvodných receptov na prípravu tejto delikatesy.Našiel sa i recept pri zametaní podlahy pod najznámejším dreveným oltárom na Slovensku. Nález dokazuje, že k priaznivcom kapustnice patril aj majster Pavol z Levoče.
Kapustnica sa pripravuje z kyslej kapusty. Líši sa podľa regiónu a obdobia varenia na pôstnu a sviatočnú. Do pôstnej katolíckej vianočnej (Štedrý deň) sa nedáva mäso, zahusťuje sa napr. bielymi hladkými haluškami, smotanou a roztreným zemiakom.
V luteránskej kapustnici na Vianoce nájdeme aj mäso a všetky ostatné zložky. Vo sviatočnej nájdeme napr. údené mäso a klobásu. Nevyhnutné sú sušené hríby. Vianočná kapustnica sa tradične pripravuje na konci kalendárneho roka.
V regionálnych receptoch kapustnice sú značné rozdiely. V každom kraji, údolí i dedine sa varí vianočná kapustnica trochu inak.
So súťažou vo Zvolenských Nemciach je spojený aj jarmok ľudových remesiel. Budú prezentované typické remeslá pre túto oblasť, ako tkanie kobercov a podobne.
Na našom území kapustnicu varili už Kelti. Preto nie je pôvodnou slovenskou špecialitou ako napríklad bryndzové halušky.
Zachovalo sa viacero pôvodných receptov na prípravu tejto delikatesy.Našiel sa i recept pri zametaní podlahy pod najznámejším dreveným oltárom na Slovensku. Nález dokazuje, že k priaznivcom kapustnice patril aj majster Pavol z Levoče.
Kapustnica sa pripravuje z kyslej kapusty. Líši sa podľa regiónu a obdobia varenia na pôstnu a sviatočnú. Do pôstnej katolíckej vianočnej (Štedrý deň) sa nedáva mäso, zahusťuje sa napr. bielymi hladkými haluškami, smotanou a roztreným zemiakom.
V luteránskej kapustnici na Vianoce nájdeme aj mäso a všetky ostatné zložky. Vo sviatočnej nájdeme napr. údené mäso a klobásu. Nevyhnutné sú sušené hríby. Vianočná kapustnica sa tradične pripravuje na konci kalendárneho roka.
V regionálnych receptoch kapustnice sú značné rozdiely. V každom kraji, údolí i dedine sa varí vianočná kapustnica trochu inak.
So súťažou vo Zvolenských Nemciach je spojený aj jarmok ľudových remesiel. Budú prezentované typické remeslá pre túto oblasť, ako tkanie kobercov a podobne.
Web & e-mail
Bez mena
+421 48 414 60 41