Baklažán si postupne aj u nás, na Slovensku, našiel svojich stúpencov. Možno je to kvôli stúpajúcemu počtu vegetariánov a vegánov, možno kvôli jeho chuti. Či už je to tak, alebo tak, ak si ho chcete vypestovať doma, tak dnes sa dočítate ako.
Pestovanie baklažánu
Pri pestovaní baklažánu je potrebné dbať na pár požiadaviek, bez ktorých sa mu dariť nebude. Prvou z nich je požiadavka na teplo. Vzhľadom na to, že baklažán je tropickou plodinou, takže k svojmu klíčeniu, ale aj rastu potrebuje veľa slnka a vysoké teploty (pri klíčení je to cca 21 stupňov). Ak teda nebývate na juhu Slovenska, odporúčame vám pestovať ho v skleníku.
Výsadba baklažánu
Vzhľadom na dlhú vegetačnú dobu baklažánu, je potrebné jeho semená podobné paprikám vysiať na predpestovanie. Toto je potrebné stihnúť v dobe od polovice februára najneskôr do polovice marca. Na výsadbu sa odporúča kvalitný substrát, pričom semená sa sejú asi 1 cm pod povrch. Následne zeminu zvlhčíme a môžeme zakryť priesvitnou fóliou, aby sa voda neodparovala. Nádoby umiestnime na najteplejšie miesto a nezabúdame pravidelne polievať.
Do skleníka vysádzame rastlinky baklažánu vtedy, keď im narastú 4 pravé listy v druhej polovici apríla alebo až po troch zamrznutých v máji. Rastlinky sadíme tak hlboko, aby bol prvý lístok v rovnakej úrovni ako zemina.Okolo zasadenej rastlinky vytvoríme dookola palcom priehlbinu, aby sa koreňom zaistil dostatok vlahy.
Starostlivosť o baklažán
Baklažán sa pestuje podobne ako paradajky - je potrebné jo vyväzovať k opore a vystrihávať bočné výhonky tak, aby zostali maximálne 4 hlavné. Dbáme aj na dostatočné vetranie, ale nie prievan, dostatok vlahy a tepla. Rastlinky je potrebné tiež pravidelne prihnojovať a zalievať - najmä večer, nakoľko baklažán rastie práve vtedy.
Plody
Pestovatelia baklažánu odporúčajú obmedziť pestovanie na 4 plody na jednej rastline. Ak teda nájdete viac kvetov, tak ich radšej odstráňte. Plody sa zberajú, keď je šupka pevná a lesklá.
Prečo pestovať baklažán?
Ak sa vám pestovanie zdá náročné, nakoniec vám uvedieme ešte pár dôvodov, pre ktoré by ste to mali aspoň vyskúšať. Baklažán obsahuje veľa vitamínov A, B a C, ale aj minerály - draslík, fosfor, horčík, meď, sodík, zinok a železo. Tieto látky pomáhajú pri problémoch s trávením. látkovej výmene, znižujú cholesterol v krvi a napomáhajú správnej činnosti čriev.
Baklažán je navyše možné pripraviť na mnoho spôsobov - ako hlavný chod, prílohu, či šalát. Kombinovať ho možno s mäsom, syrom, či s inou zeleninou.