Všetci dozaista poznáte ten nepríjemný pocit, keď telo netrávi potravu tak, ako by malo a každé ďalšie skonzumované jedlo akoby sa len pridávalo na vrch toho, ktoré ste zjedli predtým. Ako sa s týmto problémom vysporiadať a naštartovať opäť svoje trávenie?
Podarí sa to najmä vtedy, ak do jedálnička pridáte vlákninu. Pre ľudí mladších ako 50 rokov je odporúčané množstvo vlákniny najmenej 25 g denne pre ženy a 38 g pre mužov. Nasledujúcich 5 potravín je bohatých na vlákninu, a teda výbornými pre zlepšenie a naštartovanie trávenia.
1.Natto a ďalšie fermentované potraviny
Natto je pôvodom japonské jedlo vyrábané kvasením sójových bôbov. Hoci jeho vôňa a chuť nie sú príjemné (vôňa niektorým pripomína zápach starých ponožiek, či syrov), je výbornou potravinou na trávenie nielen obsahom vlákniny, ale aj prítomnými enzýmami. Natto pomáha telu zbavovať sa odpadových látok, karcinogénov a má aj mnohé iné pozitívne účinky na organizmus. Pokiaľ by ste však s jeho konzumáciou mali problém, podobný efekt majú aj iné fermentované potraviny, medzi ktoré patrí napríklad aj kyslá kapusta.
2.Fazuľa
Fazuľa obsahuje veľa rozpustnej vlákniny. Táto vláknina sa netrávi, ale premieňa na gél, ktorý uľahčuje aj iným potravinám prechod cez tráviaci systém. Pri konzumácii fazule však buďte opatrní: niektorí ľudia reagujú na jej konzumáciu nadúvaním, preto ju pridávajte do svojej stravy po malých množstvách. Nadúvanie môžete znížiť tým, že fazuľu namočíte pred varením do vody na 24 a viac hodín.
3.Sušené figy a slivky
Sušené figy a slivky sú známe ako prirodzené preháňadlá. Sú bohaté na nerozpustnú vlákninu, ktorá priťahuje vodu do hrubého čreva, čím uľahčuje pohyb čriev a prechod stolice. Ak večer zjete jednu, či dve sušené figy alebo slivky, ráno zaiste uvidíte ich účinok.
4.Jablká
Zelenina a ovocie majú vo všeobecnosti pomerne vysoký obsah vlákniny. Ak však máme vybrať jeden druh, ktorý by ste mali jesť pre naštartovanie a zlepšenie trávenia, budú to jablká. Jablká sú k dispozícii po celý rok a aj ak si ich musíte kupovať (pričom odporúčame domáce sady a poctivých pestovateľov), tak vašu peňaženku veľmi nezaťažia.
5.Ovsené vločky a celozrnné potraviny
Teplá miska škoricou ochutených ovsených vločiek s ovocím na raňajky je skvelým začiatkom nového dňa, ktorý dozaista naštartuje aj trávenie. Ak chcete účinok ovsených vločiek ešte podporiť, prisypte do kaše sušené hrozienka, mandle, či tekvicové semienka. Vo všeobecnosti je pre dobré trávenie odporúčané nahradiť bielu múku celozrnnou.
Pár záverečných tipov pre zlepšenie trávenia
Kľúčom k dobrému tráveniu je byť dostatočne hydratovaný po celý deň. Majte preto vždy po ruke fľašu s vodou alebo nesladeným bylinkovým čajom.
Na bezproblémové trávenie vplýva aj rytmus spánku a bdenia a pravidelná strava. Ak je to možné, snažte sa jesť a chodiť spať v rovnakom čase každý deň.
Ďalším tipom pre zlepšenie trávenia je jesť jedlo bez ponáhľania. Pri jedení sa posaďte a nevenujte sa ničomu inému len jedlu. Sústa prežúvajte pomaly a miešajte ich so slinami, čo pomáha prvotnému tráveniu prebiehajúcemu už v ústnej dutine.
Zdroj fotografie: foodmatters.com