Reďkovky sú zeleninou, ktorú zvládne vypestovať aj úplný začiatočník. Povedzte teda tento rok nie mdlej zelenine zo supermarketov a vypestujte si vlastné reďkovky, napríklad aj v kvetináči na balkóne. Pokiaľ budete pamätať na ich pravidelné polievanie, budú šťavnaté a nepopraskajú.
Prečo pestovať práve reďkovky?
Reďkovky sú vhodnou potravinou pri diéte aj pri jarnej očiste. Navyše obsahujú veľa vlákniny, ale len minimum kalórii. Široké uplatnenie nájdu aj v kuchyni. Môžu sa jesť len samotné, ale aj pridať do rôznych šalátov a nátierok.
Reďkovky vyrastú aj v kvetináči
Radi by ste nejakú domácu zeleninku, ale máte len balkón? Nevadí! Reďkovky vám narastú aj v kvetináči na balkóne. Práve teraz je ten najlepší čas na ich výsev, ktorý by mal prebehnúť v priebehu marca až apríla.
Vhodnými nádobami na výsev reďkovky sú väčšie plastové kvetináče naplnené záhradníckym substrátom. Kúpite ich bežne v záhradníctvach, kvetinárstvach, aj v supermarketoch. No a semienka tiež :).
Ako vysiať reďkovky
Semienka vložte do pôdy asi 1-2 cm hlboko a približne 5 cm od seba. Následne zhrňte na semienka pôdu a polejte vodou. Semienka môžete vysievať aj na etapy. Najprv pár riadkov, po dvoch týždňoch ďalšie a tak ďalej. Takýmto výsevom si zabezpečíte priebežné zásoby. Ak v riadku vyrastie viac rastliniek, nebojte sa ich pretrhať.
Ako sa o reďkovky starať
Reďkovky nie sú náročné na pestovanie. Dôležité je len umiestniť kvetináč s nimi na slnečné miesto a pravidelne ich polievať. Závlaha je pre tieto zdravé ružové guličky tiež nesmierne dôležitá. Docielite ňou bohatú úrodu a zabránite ich popraskaniu. Pokiaľ budú mať reďkovky závlahy málo, ich buľvičky budú malé, tvrdé a štipľavé. Keď ich následne zalejete, buľvičky zostanú duté a špongiovité. Dbajte teda na pravidelnú zálievku.
Úroda reďkoviek už o mesiac?
Vegetačné obdobie reďkoviek, t. j. obdobie od výsevu do zbierania buľvy, sa pohybuje od jedného do jeden a pól mesiaca. Dôležitú úlohu v ovplyvnení tejto doby hrá počasie. Najneskôr však zbierajte reďkovky 8.-10. týždeň od výsevu, inak by stratili svoju krehkosť a jemnú chuť a zdrevnateli by.
Náš tip: Zužitkujte aj listy z reďkovky
Okrem samotných buľvičiek reďkovky ide spracovať aj jej listy. Nemusíte ich vyhadzovať, radšej ich zakomponujte do sviežich jarných šalátov. Hoci je ich chuť mierne pálčivá, v kombinácii s inou zeleninou vytvoria zaujímavý pokrm.