Šípkový lekvár, čaj či sirup. Šípkové dobroty, nad ktorými málokedy ohrdneme nosom. O využití šípok a ich skvelých účinkoch sme písali už dávnejšie v tomto článku.
Dnes sa však budeme venovať niečomu inému. Ochutnali ste už niekedy šípkové víno? Patrí medzi veľmi vyhľadávané dezertné vína s vynikajúcou chuťou. V obchodných reťazcoch ho síce nájdete s ťažkosťami, no poznáme riešenie. Skúste si ho s nami vyrobiť sami!
Z nasledujúceho množstva ingrediencií vyrobíte 5 l vína. Budeme potrebovať:
- 1,7 kg čerstvých šípok. Použiť môžeme aj sušené, a to konkrétne v množstve 70dkg
- 90 dkg cukru
- 5 g kyseliny citrónovej
- 4,5 l prevarenej vody
- kvasinky (Malaga alebo Champagne)
Nazbierané šípky poriadne umyjeme, stopky a okvetie orezávať nemusíme. Zalejeme ich horúcou vodou, v ktorej sme rozpustili cukor. Takýto nálev necháme lúhovať. Až keď voda vychladne, prisypeme do neho kyselinu citrónovú a kvasinky.
Tekuté šípky možno do nálevu rovno naliať, sušené si musíme predpripraviť. Dva – tri dni dopredu do čistého pohára v objeme zhruba 2dcl nalejeme čistý ovocný mušt alebo šťavu a sušené kvasinky v ňom premiešame, nech sa rozmnožia.
Na kvasenia vína musíme použiť takú nádobu, ktorá bude asi o tretinu objemnejšia, než nálev so šípkami. Hneď ako na dno klesne aspoň polovica šípok, víno je vykvasené. Kvasiť bude asi 3 dni.
Do fľašiek víno stočíme hadičkou. Fľašky musia byť postavené nižšie ako kvasná nádoba. Hadička nemôže byť uložená úplne na dne kvasnej nádoby, aby nestiahla aj kal z dna. Fľašky plníme až po vrch, aby bola zátka namočená vo víne. Vsunúť ju však musíme voľne, pretože víno bude ešte dokvasovať.
Ak sa na dne fliaš usadí kal, víno znovu stočíme alebo vyčistíme tanínom a želatínou. Na 10 l vína je potrebného 0,3 až 0,5 g tanínu a 0,6 až 1 g želatíny. Želatínu rozpustíme v teplej vode, pričom v inej nádobe rozpustíme tanín. Po premiešaní pridáme do vína najprv tanín a pomiešame. Potom vlejeme aj želatínu a znovu premiešame. Po vyčistení víno znovu pretočíme.
Až keď je víno úplne čisté, fľašky pevne zazátkujeme a uložíme naležato, aby bola zátka neustále namočená vo víne. Zátky musia byť čisté, najlepšie nové a dlhé. Predtým, ako s nimi začneme pracovať, ich niekoľko hodín namáčame vo vode teplej 70°C.
Zátky z vody vyberieme až pri samotnom zátkovaní. Fľašky by mali byť uložené v miestnosti do 14°C.
Recept sme čerpali z webovej stránky abecedazahrady.dama.cz