Žihľavový sirup
200 – 250g čerstvej alebo sušenej žihľavy zalejte jeden a pol litrom vody. Od večera do rána nechajte lúhovať a potom preceďte. Pridajte 400g cukru a varte, až kým sirup nezhustne ako med. 3 – 4 polievkové lyžice sirupu denne dokážu skvelo prečistiť a posilniť celý organizmus.
Žihľavový šalát
Mladé výhonky žihľavy nasekajte spolu so zväzkom mladých cibuliek na maličké kúsky. Pokvapkajte olivovým olejom a citrónovou šťavou. Na vrch pridajte kúsky vajíčka a cherry paradajky. Ako dressing môžete použiť biely jogurt.
Žihľavová polievka s ryžou
Cibuľku osmažíme na masti alebo oleji. Pridáme 4 lyžice ryže, krátko posmažíme, zamiešame a zalejeme 4 hrnčekmi vody. Tesne pred dovarením ryže pridáme za hrnček nadrobno nasekanej žihľavy a na rezančeky pokrájanú šunku. Pár minút, zhruba 5, ešte povaríme a na ozdobu do taniera pridáme nasekanú pažitku.
Žihľavová polievka s jogurtom
Umytú a posekanú mladú žihľavu (400g) opečte na masle. Pridajte strúčik cesnaku, soľ a vodu. Celú zmes zahustite ovsenými vločkami a varte asi 5 minút. Polievku nakoniec rozmixujte ponorným mixérom a vmiešajte biely jogurt.
Žihľavový smoothie
Za hrsť goji a 1 ČL semienok chia dopredu namočíme v 2 dcl. vody, poprípade v čerstvej ovocnej šťave, napr. pomarančovej. Namočené goji a chia potom zmixujeme s 2 banánmi, pár lístkami mladej žihľavy, kúskom zázvoru a štipkou škorice. Na dosladenie môžete pridať med.
Žihľavové pesto
4 hrste mladej žihľavy umyte a sparte pod vriacou vodou. Po vychladnutí pridajte 3 PL mletých mandlí, 3 PL strúhaného parmezánu a 2 strúčiky cesnaku. Zmes rozmixujte a potom postupne prilievajte olivový olej, až kým zmes nebude dostatočne hustá. Pre ešte lepšiu chuť môžete pridať pažítku alebo medvedí cesnak. Pesto si naložte do pohárikov a skladujte na tmavom a chladnom mieste, môžete aj v chladničke.
Žihľavoví slimáci
Budeme potrebovať:
- 250g lístkového cesta
- pol kila až kilo mladých žihľavových lístkov
- 200g šunky
- 150g syru
- 2 vajcia
- cesnak
- soľ a koreniny
Žihľavu krátko poduste, podlievajte vodou. Počas krátkeho dusenia pridajte cesnak, soľ , čierne či iné korenie, aké obľubujete. Pridajte jedno celé vajce a jeden bielok, rozmiešajte a chvíľočku ešte poduste, kým sa neodparí zvyšok tekutiny. Zmes dajte vychladnúť a zatiaľ pripravte cesto. Rozvaľkajte ho na obdĺžnikový tvar a porozkladajte naň 2/3 tretiny zmesi. Ak ešte stále obsahuje vodu, zlejte ju. Na zmes poukladajte polovicu plátkov šunky a syru. Na to navrstvite zvyšok zmesi a na ňu zvyšok šunky so syrom. Cesto s náplňou zmotajte pevne ako roládu a nakrájajte na zhruba 1cm hrubá plátky. Rezom dolu ich poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite žĺtkom a pečte 15 – 20 minút na 200°C.